Varen in Friesland: de 8 mooiste plekjes van Friesland

  De provincie Friesland is een waterprovincie. De provincie bestaat voor ongeveer één derde uit water. Niet verwonderlijk dat Friezen zo gek zijn op de watersport en boten. Heel Friesland is dan ook ingericht op motorboten, zeilboten en schepen. Er zijn erg veel waterwegen en bruggen die goed begaanbaar zijn met de boot. Nu het vaarseizoen weer begonnen is, delen we graag met jullie de mooiste plekjes in Friesland. Mocht u ooit gaan varen in Friesland, sla deze plekken dan zeker niet over!

  Grou

  Onze eigen plaats waar de werf ligt, mag natuurlijk niet ontbreken in de lijst. Het van oorsprong boeren vissersdorpje is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een echt internationaal watersportcentrum. Grou biedt met haar vele kleine winkeltjes, restaurants en terrasjes, genoeg ontspanning aan, in een historisch rijk centrum. In Grou staan er bijvoorbeeld wel 40 rijksmonumenten. Op het Pikmeer is het heerlijk varen en zijn er genoeg waterwegen om uw eigen route uit te stippelen naar andere oorden.

  De Alde Feanen

  Nationaal Park De Oude Venen (De Alde Feanen) is een nationaal park in Friesland, het ligt tussen Leeuwarden en Drachten in. Het nationaal park heeft een oppervlakte van bijna 4.000 hectare. Het is een  natuurgebied met een rijke historie en is echt uniek in Nederland. het bestaat uit meren, rietlanden, struwelen moerasbossen. Daarnaast zijn er wel meer dan 100 verschillende soorten vogels te vinden. Het mooiste aan dit park is, dat het erg goed bevaarbaar is en men kan dus ook de Alde Feanen het beste ervaren vanaf het water!

  Sneek

  U kunt niet varen in Friesland, zonder Sneek te bezoeken. Sneek is een bekend watersport dorp, met als hoogtepunt de Sneekweek, waar het hele dorp overspoeld wordt door toeristen vanuit de hele wereld. Tijdens de Sneekweek wordt er overdag gezeild op het Sneekermeer, en ‘s avonds feest men op het eiland en in de stad. De Sneekweek begint traditiegetrouw op de eerste zaterdag van augustus.

  Sneek heeft naast de watersport en Sneekweek ook meer dan genoeg gezelligheid en cultuur te bieden. Het centrum is erg gezellig en staat bekend om de vele terrasjes. Daarnaast zijn er genoeg winkeltjes, waar men zo de hele dag kan shoppen.

  Leeuwarden

  De hoofdstad van Friesland is uiterst geschikt voor zowel de fanatieke shopper als de echte cultuurzoeker. Leeuwarden is goed te bereiken vanaf Grou en Sneek, waardoor U een mooie route kunt uitstippelen. Bezoek Leeuwarden om lekker te even shoppen in de bruisende binnenstad. Er zijn ook meer dan genoeg plekken waar je rustig op het terrasje kan zitten om te genieten van een hapje en een drankje. Met de boot kunt u aanmeren op verschillende plekken. Het leukste plekje volgens ons, is de Prinsentuin. Een heerlijk park waar u even door heen kunt wandelen en bij de Koperen Tuin is er gelegenheid om te eten en te drinken.

  Ook voor mensen die van cultuur houden is er genoeg te doen in Leeuwarden. In 2018 was Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa, en dit valt nog goed te zien. Ook in dit jaar worden er genoeg leuke dingen georganiseerd. Qua musea kunt u gerust even het Fries Museum bezoeken. De ‘skyline’ van Leeuwarden valt goed te bewonderen vanaf de iconische Oldenhove. Niet alleen is de Oldehove schever dan de toren van Pisa, er zit halverwege zelfs een bocht in. Het is een baken in de binnenstad van Leeuwarden en een perfect uitgangspunt voor een mooie stadswandeling.

  Langweer

  Langweer is het hart van het Friese Meren gebied. Het dorpje heeft een centrale ligging en is dus een ideale uitvalsbasis om prachtige boottochten te maken naar de omringende watersportplaatsen, zoals Sneek en Lemmer, maar bijvoorbeeld ook Heeg en Terherne zijn goed te bereiken.

  Langweer kent een rijke historie, met vele prachtige oude gebouwen. Tevens beschikt het dorp over een klein gezellig centrum, waar veel oude gebouwen bewaard zijn gebleven. De eeuwenoude lindebomen geven de hoofdstraat een schilderachtig aanzien. In het centrum is er voldoende horecagelegenheden. Ook kunt u uw boodschappen doen in de supermarkt en er is verder een slager en bakker in het dorp.

  Joure

  Joure kennen we als een Vlekke. Een dorp met een stedelijk karakter, die niet over stadsrechten beschikt. In de 15e eeuw is Joure ontstaan op een zandrug. Al in 1466 kreeg Joure marktrechten, wat de geboorte betekende van de beroemde Jouster Merke. Iedere 4e donderdag in september wordt de Merke gehouden, waar nog steeds duizenden bezoekers op afkomen. Een echte aanrader dus! Zelfs vandaag de dag is er altijd wel wat te doen qua evenementen in Joure.

  Joure kent vele terrassen in het centrum en beschikt over een kilometer lange winkelstraat. Ideaal dus, om een dagje te reserveren voor Joure, om lekker te shoppen en te genieten van drankjes en hapjes. Verder, is Joure, met 24 rijksmonumenten voor liefhebbers van erfgoed een aanbevolen uitstapje. Denk hierbij het industriële Douwe Egberts of de Hobbe van Baerdt Tsjerke. Ook is het ‘Maakmuseum van het Noorden’ hét ingrediënt voor een geslaagd dagje uit. Voor een familiedag kunt u zeker terecht bij subtropisch zwemparadijs Swimfun.

  Sloten

  Sloten is één van de oudste steden van Friesland. Tevens ook één van de kleinste met haar 760 inwoners. Sloten ligt aan het Slotermeer en is dus erg goed te bereiken per boot. Oude tradities worden hier nog in ere gehouden en Sloten laat goed zien dat traditie en verandering goed samen kan gaan. Sloten beschikt namelijk over erg veel recreatie op het water en is er zowel voor de sportieveling als de cultuurzoeker genoeg te beleven in het kleinste stadje van Friesland!

  Lemmer

  Aan het IJsselmeer ligt het plaatsje Lemmer, een plek beroemd om haar watersport. Lemmer heeft een mooi en modern centrum waar het water doorheen loopt. Er is dus mogelijkheid om even aan te meren en de winkels of terrasjes op de kade te bezoeken. Lemmer beschikt ook over een groot strand en u kunt hier helemaal tot rust komen. Verder is er voor de cultuurzoekers, de oudste nog werkende stoomgemaal van Europa te vinden in Lemmer. Een echte aanrader dus!

  Varen in Friesland?

  Wilt u varen in Friesland? Overweeg een Pikmeerkruiser aan te schaffen! Een typische echte Friese boot, waar u zelf in de hand heeft, hoe deze eruit komt te zien. Nog niet helemaal overtuigd? U kunt ook één van onze boten huren voor een dag en kunt u het gevoel ervaren van Pikmeerkruiser.

  Share
  This

  Stuur een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.