Tips voor het winterklaar maken van een Pikmeerkruiser

  Het vaarseizoen is jammer genoeg ten einde gekomen en dus is het tijd om uw schip winterklaar te maken. Zucht… is dat niet dat vervelende klusje dat ieder najaar weer om de hoek komt kijken? Met deze tips hoeft het winterklaar maken van uw schip geen ingewikkelde klus te worden. Geen tijd? Dan springen wij bij en zorgen we ervoor dat uw pikmeerkruiser weer tip top in orde is voor het nieuwe vaarseizoen. Op die manier bespaart u tijd en weet u dat uw schip in vertrouwde handen winterklaar gemaakt wordt.

  Tip 1: Houd rekening met bevriezingsgevaar

  De eerst tip is gelijk het allerbelangrijkste. In verband met bevriezingsgevaar voor de motor, het drinkwatersysteem en alle overige water gebruikende systemen moet de boot na het vaarseizoen winterklaar gemaakt worden. Essentieel hierbij is dat alle onderwaterhuiddoorvoeren met kogelafsluiters goed tegen vorst beschermd worden middels antivries. Zet de boilerschakelaar uit en haal alle water uit de boiler, tanks, leidingen en andere onderdelen (vergeet ook de dekwaspomp en lenspomp niet). Doe antivries in het toilet, spoelbakken en douche. Een uitgebreide beschrijving vindt u in de winterklaarmaak checklist.

  Tip 2: Schoon en fris de winterstalling in

  Zorg ervoor dat de boot goed schoon is voordat deze de winterstalling in gaat. Vuil dat een hele winter op de boot staat in te werken is in het voorjaar namelijk veel moeilijker te verwijderen. Haal kussens, reddingsvesten en ander textiel van boord en berg ze droog op. Het schoonmaken van schimmelvlekken is immers een vervelende klus.

  Tip 3: Blijf ventileren

  Zorg ervoor dat er gedurende de winter voldoende geventileerd wordt. Zo voorkomt u schimmelvorming door vocht. In slecht te ventileren ruimtes kunt u vochtvreters plaatsen. Maak de boot ook even goed schoon en zorg ervoor dat er geen etensresten meer aan boord liggen.

  Meer tips? Download dan de handige winterklaarmaak checklist voor pikmeerkruisers

  Share
  This

  Stuur een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.