Pikmeerkruiserclub

Pikmeerkruiserclub vaartocht Elburg – Blokzijl

Pikmeerkruiserclub – vaartocht  ( 27 mei  t.e.m.  2 juni )

Op zaterdag 26 mei lagen de acht deelnemende boten aan de kade van de oude haven van Elburg. De officiële start van de tocht was pas de volgende dag met het palaver om 16.30 uur, maar iedereen wilde een beetje tijd hebben om de sfeer van dit middeleeuwse stadje te kunnen genieten.

Zondag 27 mei om 16.30 uur was dan de “echte” start van de tocht met borreluurtje en palaver en welkomstdiner in “ ’t Boothuis” aan de havenkade. Alles was uitstekend verzorgd, inclusief het duidelijke en uitgebreide toertochtboekje van de toerorganisatoren Ad en Henk en hun getrouwe wederhelften en assistentes Marjolijn en Jean. Tegen 21.00 uur zochten wij voldaan onze boten op en als bekroning van de dag werden wij op een fantastische zonsondergang getrakteerd!

De tocht voor deze dag was maar kort en daarom vertrokken wij pas om 13.00 uur uit Elburg. Na ongeveer twee uurtjes varen over een rimpelloos Veluwemeer meerden wij af aan de nieuwe kade langs de eveneens vernieuwde strand- boulevard in Harderwijk. Men heeft hier in Harderwijk veel gedaan aan upgrading voor de watersport, maar het betaalsysteem voor ligplaats, stroom en water (alles apart!! ) via allerlei apps en telefoonnummers is niet bepaald klant- , maar al helemaal niet seniorvriendelijk! Na het gezellige borreluurtje op de kade  —  “vrijaf”.

De dinsdag, 29 mei, was gereserveerd voor een fietstocht, een borrel op de “Dolfijn” en verder voor alles waar je maar zin in had.

Woensdag 30 mei was de langste vaartocht: Harderwijk – Dronten. Wij vertrokken in vier groepen van twee met ca. 20 minuten tussentijd i.v.m. de sluis “De Blauwe Dromer” , omdat daar maar een  boot tegelijk geschut konden worden. Tot op een “dwarsligger” na verliep de reis gladjes zo als ( gecorrigeerd!) gepland via de Kampersluis. Het buitenbeentje had blijkbaar iets gemist en voer toch via de Larsersluis ( zelfbediening, e i t j e !!) , maar ook dat “verloren bootje” landde om 14.30 uur behouden in de haven van de WSVD in Dronten. Bijna iedereen ging “gebukt” onder de enorm warme “zomerse deken”,  maar om 17.30 uur waren allen paraat voor de barbecue  op een met een tent overdekt, drijvend terras voor het clubhuis. Ook deze keer was de barbecue uitstekend  verzorgd en zo rijkelijk, dat de uiterst behulpzame en gastvrije havenmeester en zijn crew ook mee konden snoepen.

Donderdag 31 mei: 09.30 uur groepsgewijs vertrek, deze keer i.v.m. de Ketelsluis., die met haar snel instromend water (wij moesten omhoog), vijf meter verval en beetje ongunstig gepositioneerde glijtouwen een beetje lastig was. Alles ging goed!  Om 13.15 uur lagen alle boten veilig in de passantenhaven “De Kogge” in Kampen, wachtend op het voorspelde zware weer. Het was erg drukkend, maar de “verlossende” bui bleef voorlopig nog uit. Tijd voor Kampen of andersoortig vertier.

Voor vrijdag 1 juni was het reisdoel Zwartsluis. Wederom in groepen van twee gestart, deze keer i.v.m. de afmeting van de Ganzendiepsluis. Vlekkeloze vaart en om 12.30 uur allen afgemeerd aan de passantenkade. Omstreeks 17.30 uur, toen wij gezellig aan boord van de “Never say never” zaten, kwam de bui! Het werd rennen voor diegenen die de boot met open luiken en kuiptent hadden achter gelaten  — en dweilen!

Zaterdag 2 juni, het is al weer de laatste dag. Indachtig dat het weekeinde was, mooi weer en de niet 100%ige toezegging van de havenmeester voor gereserveerde plaatsen  liet ons besluiten, in afwijking van de in het “draaiboek” vastgelegde route,  de kortste en sluisloze route via Kadoelen en Vollenhove naar Blokzijl te nemen. Tien uur vertrokken, twaalf uur in Blokzijl. De rest van de dag bleef het druilerig regenen. Afgezien van een wandelingetje verbrachten de meesten  van ons de tijd tot aan het diner aan boord tot dat het tijd werd voor het afscheidsdiner in het  historische Prins Mauritshuis aan de kade. Er werd een uitmuntend diner geserveerd, maar het was wel erg druk en een beetje luidruchtig,  zodat de terugblik op een weer geslaagde voorjaarstocht meer individueel dan gezamenlijk  uitviel.  Onze dank aan de organisatoren was en is groot, en dat lieten wij ook blijken: van de voorzitter tot de “gewone” deelnemer. Tenslotte hopen wij allen elkaar in goede gezondheid terug te zien bij de najaarstocht  2018  van de PMKC.

 

 

Share
This

Stuur een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.