Historie Pikmeerkruiser
In 1963 begon Hendrik de Groot senior midden in Grou met het bouwen van stalen kruisers, die de naam van het aangrenzende Pikmeer meekregen. “Het begon allemaal toen ik in de achtertuin een stalen casco voor mijzelf bouwde. Hij was nog niet eens klaar toen er al een voorbijganger was die hem graag wilde kopen,” aldus Henk de Groot. Hier begint de historie van Pikmeerkruiser.
1963: “Jachtwerf de Groot” werd geopend (historie van Pikmeerkruiser)
Henk verkocht de boot, maar ook de volgende jacht, die hij voor zichzelf aan het bouwen was, verkocht hij aan een enthousiaste voorbijganger. En zo begon het. Mensen uit de omgeving zagen Henk op zijn prachtige jacht over het water glijden. Er ontstond veel vraag naar dit model. Begin jaren ‘60 opende hij dan ook “Jachtwerf de Groot” in Grou.
Jachten tot 8 meter
In het hart van het Friese merengebied kwamen vele vaarliefhebbers de werf van Henk bezoeken, waar de, inmiddels populaire, Pikmeerkruisers werden gebouwd. Een Pikmeerkruiser had een lengte van zeven tot acht meter. De keuze hier voor was vanwege de fysieke grootte van de werf. De Groot en zijn medewerkers werkten met hart en ziel voor de zaak, het ambacht, de precisie en expertise.
1983: Tweede generatie neemt de werf over (historie van Pikmeerkruiser)
De historie van Pikmeerkruiser gaat verder met de tweede generatie. In 1983 nam de zoon Bouwe de groot de werf over. De werf verhuist naar een nieuwe locatie, waar langere schepen gebouwd kunnen worden. Inmiddels is de Pikmeerkruiser een begrip op het water en een bekende naam in heel Europa. Het concept is nog steeds onveranderd. Jachtwerf de Groot is nog steeds een familiebedrijf, waar ook de tweede generatie oog heeft voor vakmanschap, ambachtelijke precisie, de beste materialen en altijd weer opzoek is naar verbetering: het is er met de paplepel ingegoten.
Bouwe de Groot beweegt mee met de markt. Hij ziet wat klanten wensen en ontwikkelde de Pikmeerkruiser OC: een gestrekte motorboot met een max. doorvaarthoggte van 2,40 M. Alle vast bruggen in Friesland zijn opgehoogd naar 2,50M. Met de Pikmeerkruiser kun je dus overal komen. maakte Jachtwerf de Groot tot wat het nu is. Niet alleen Nederlanders vinden de weg naar de werf, ook Duitsers, Zwitsers, Engelsen, Fransen en Finnen. In 2003 is de gehele werf zelfs vanaf de grond opnieuw gebouwd en volledig gerenoveerd.
Jachten tot 15 meter
Er worden moderne productiehallen gebouwd aan het Pikmeer in Grou, waar luxe jachten tot ruim 15 meter gebouwd worden. Van de Pikmeerkruiser zijn inmiddels drie verschillende uitvoeringen:
- De open kuip,
- de Pikmeerkruiser met achterkajuit en
- het Flybridge model.
2019: Derde generatie neemt de werf over
Deze rijke historie van Pikmeerkruiser wordt doorgezet door de derde generatie de Groot. Vanaf januari 2019 wordt de werf geleid door Hendrik de Groot en Hilde de Groot. “Vooral mijn vader heeft de modellen geleidelijk door ontwikkeld”, zegt Hendrik. De opkomst van computers en ontwerpen in 3D hebben bijgedragen aan het steeds meer optimaliseren van de schepen.
Modellen Pikmeerkruiser anno 2019
De modellen die we nu bouwen zijn ronder en de zijramen in de kajuit worden gescheiden door zulke dunne stijlen dat het lijkt alsof het één raam is. Het staalwerk rondbuigen neemt meer tijd, ronde hoeken in het interieur aanbrengen ook. Ook aan installaties worden meer eisen gesteld door klanten tegenwoorden. Als de klant een sauna wenst, dan ontwikkelen we die. Onze schepen zijn goed geïsoleerd, zodat je er het hele jaar op kunt verblijven. Vele hebben we uitgerust met centrale verwarming. Oftewel: in de beginjaren van de OC hadden de meeste schepen een standaardindeling en standaardinrichting. Nu is elk schip uniek en op maat gemaakt.
Neem een kijkje op de werf in Grou
In de historie van Pikmeerkruiser hebben de modellen en installaties een hele ontwikkeling doorgemaakt. De focus binnen het bedrijf blijft echter het zelfde: “De droom van de klant wordt onze droom, en we zullen dan ook altijd tot het uiterste gaan om deze droom uit te laten komen,” aldus Hendrik de Groot. Kom eens langs op onze werf om onze boten en de werf te bekijken.