VAREN IN FRIESLAND: DE 8 MOOISTE PLEKJES 

We delen graag met u de mooiste plekjes in Friesland. Mocht u ooit gaan varen in Friesland, sla deze plekken dan zeker niet over! De provincie Friesland is een waterprovincie. De provincie bestaat voor ongeveer één derde uit water. Niet verwonderlijk dat Friezen zo gek zijn op de watersport en boten. Heel Friesland is dan ook ingericht op motorboten, zeilboten en schepen. Er zijn erg veel waterwegen en bruggen die goed begaanbaar zijn met de boot.

VAN GROU TOT SNEEK

1. Varen door Grou

grou pikmeer

Onze eigen plaats waar de werf ligt, mag natuurlijk niet ontbreken in de lijst. Het van oorsprong boeren vissersdorpje is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een echt internationaal watersportcentrum.

Normaal gesproken zou u hier heerlijk op terrasjes kunnen zitten. Momenteel is dit natuurlijk niet mogelijk, maar u kunt wel een bezoekje brengen aan de vele kleine winkeltjes in een historisch rijk centrum. In Grou staan ook wel 40 rijksmonumenten. De één zal beter bereikbaar zijn dan de ander, maar in ieder geval heeft u een heerlijke wandeling gehad door een prachtig historisch dorp. Eenmaal terug op de boot kunt u lekker ontspannen met een eigengemaakte maaltijd. Op het Pikmeer is het heerlijk varen en zijn er genoeg waterwegen om uw eigen route uit te stippelen naar andere oorden.

2. Varen door de Alde Feanen

Nationaal Park De Oude Venen (De Alde Feanen) is een nationaal park in Friesland, het ligt tussen Leeuwarden en Drachten in. Het nationaal park heeft een oppervlakte van bijna 4.000 hectare. Het is een  natuurgebied met een rijke historie en is echt uniek in Nederland. Alleen al het varen door de Alde Feanen is een uitje op zich. Het bestaat uit meren, rietlanden, struwelen moerasbossen. Daarnaast zijn er wel meer dan 100 verschillende soorten vogels te vinden.

Houdt u van fotograferen? Dan is dit gebied zeker de moeite waard.

Kijk uw ogen uit en neem bijvoorbeeld een verrekijker of camera mee. Dit gebied is prachtig voor een hobby, zoals fotograferen. Het mooiste aan dit park is, dat het erg goed bevaarbaar is en men kan dus ook de Alde Feanen het beste ervaren vanaf het water!

3. Varen door Sneek

U kunt dus niet varen in Friesland, zonder Sneek te bezoeken, normaal gesproken dan, want momenteel is natuurlijk niet alles te bezoeken. Leuk om te weten is dat Sneek een bekend watersport dorp is, met als hoogtepunt de Sneekweek, waar het hele dorp overspoeld wordt door toeristen vanuit de hele wereld. Tijdens de Sneekweek wordt er overdag gezeild op het Sneekermeer, en ‘s avonds feest men op het eiland en in de stad. De Sneekweek begint traditiegetrouw op de eerste zaterdag van augustus.

Winkels, cultuur en eetgelegenheden 2020

Sneek heeft naast de watersport en Sneekweek ook meer dan genoeg gezelligheid en cultuur te bieden. Het centrum is erg gezellig en staat bekend om de vele terrasjes. Helaas zijn deze momenteel niet aan de orde, maar wellicht kunt u bij een restaurant eten of drinken afhalen om ook de lokale ondernemers te steunen! U kunt in het centrum de nodige winkels bezoeken. Daarnaast is het centrum van Sneek ook zeker de moeite waard om doorheen te wandelen, door de leuke en historische straatjes.

4. Varen door Leeuwarden

De hoofdstad van Friesland is uiterst geschikt voor zowel de fanatieke shopper als de echte cultuurzoeker. Leeuwarden is goed te bereiken vanaf Grou en Sneek, waardoor u een mooie route kunt uitstippelen. Met de boot kunt u aanmeren op verschillende plekken. U kunt enkele winkels bezoeken in de prachtige binnenstad van Leeuwarden. Het leukste plekje, volgens ons, is de Prinsentuin. Een heerlijk park waar u even door heen kunt wandelen. Voor nu echte en aanrader. Pas natuurlijk wel op dat dit park niet te vol wordt. Ook zit Leeuwarden vol met geweldige eetgelegenheden. U vindt er werkelijk alles. De terrassen en restaurants zijn dan wel leeg, maar u kunt altijd even op een website kijken naar de mogelijkheden (bijvoorbeeld afhalen).

Toekomstig uitje: culturele route in Leeuwarden

Mocht corona achter de rug zijn, is er genoeg te doen in Leeuwarden op cultuur gebied. In 2018 was Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa, en dit valt nog goed te zien. Qua musea kunt u het Fries Museum bezoeken. De ‘skyline’ van Leeuwarden valt goed te bewonderen vanaf de iconische Oldenhove. Niet alleen is de Oldehove schever dan de toren van Pisa, er zit halverwege zelfs een bocht in. Het is een baken in de binnenstad van Leeuwarden en een perfect uitgangspunt voor een mooie stadswandeling.

5. Varen door Langweer

Langweer is het hart van het Friese Meren gebied. Het dorpje heeft een centrale ligging en is dus een ideale uitvalsbasis om prachtige boottochten te maken naar de omringende watersportplaatsen, zoals Sneek en Lemmer, maar bijvoorbeeld ook Heeg en Terherne zijn goed te bereiken.

Langweer kent een rijke historie, met vele prachtige oude gebouwen. Tevens beschikt het dorp over een klein gezellig centrum, waar veel oude gebouwen bewaard zijn gebleven. De eeuwenoude lindebomen geven de hoofdstraat een schilderachtig aanzien. In het centrum is er voldoende horecagelegenheden (bekijk hun website voor het huidige aanbod). Ook kunt u uw boodschappen doen in de supermarkt en er is verder een slager en bakker in het dorp.

6. Varen door Joure

Joure kennen we als een Vlekke. Een dorp met een stedelijk karakter, die niet over stadsrechten beschikt. In de 15e eeuw is Joure ontstaan op een zandrug. Al in 1466 kreeg Joure marktrechten, wat de geboorte betekende van de beroemde Jouster Merke. Iedere 4e donderdag in september wordt de Merke gehouden, waar nog steeds duizenden bezoekers op afkomen. Een echte aanrader dus! Zelfs vandaag de dag is er altijd wel wat te doen qua evenementen in Joure.

Centrum van Joure

Joure kent vele terrassen in het centrum en beschikt over een kilometer lange winkelstraat. Ideaal dus, om een dagje te reserveren voor Joure, om lekker te shoppen en te genieten van drankjes en hapjes. Momenteel kunt u nog steeds winkels bezoeken in Joure en verder kunt u koffie afhalen of ijsjes. Voor de afhaal- of bezorgdiensten kunt u de websites raadplegen van de eetgelegenheden in Joure.

Douwe Egberts, Hobbe van Baerdt Tsjerke

Verder, is Joure, met 24 rijksmonumenten voor liefhebbers van erfgoed een aanbevolen uitstapje. Denk hierbij het industriële Douwe Egberts of de Hobbe van Baerdt Tsjerke. Ook is het ‘Maakmuseum van het Noorden’ hét ingrediënt voor een geslaagd dagje uit. Loop door Joure heen en bekijk de mooie monumenten.

7. Varen door Sloten

Sloten is één van de oudste steden van Friesland. Tevens ook één van de kleinste met haar 760 inwoners. Sloten ligt aan het Slotermeer en is dus erg goed te bereiken per boot. Oude tradities worden hier nog in ere gehouden en Sloten laat goed zien dat traditie en verandering goed samen kan gaan. Sloten beschikt namelijk over erg veel recreatie op het water en is er zowel voor de sportieveling als de cultuurzoeker genoeg te beleven in het kleinste stadje van Friesland!

8. Varen door Lemmer

Aan het IJsselmeer ligt het plaatsje Lemmer, een plek beroemd om haar watersport. Lemmer heeft een mooi en modern centrum waar het water doorheen loopt. Er is dus mogelijkheid om even aan te meren en de winkels of de kade te bezoeken, waar momenteel zeker nog gelegenheid is om iets te kopen (belangrijke dingen of eten en drinken). Lemmer beschikt ook over een strand, waar u eventueel (mits het niet te druk is) even kunt uitrusten! Verder is er voor de cultuurzoekers, de oudste nog werkende stoomgemaal van Europa te vinden in Lemmer. Een echte aanrader dus!

WELKOM BIJ JACHTWERF DE GROOT

Wij zijn al sinds 1963 de bouwers van de iconische en tijdloze Pikmeerkruiser boten. Elke Pikmeerkruiser die ooit werd gemaakt is opgebouwd uit ons unieke erfgoed: een iconisch en tijdloos design met onderhuids de meest vernuftige innovaties. Verrijkt met topkwaliteit materialen die luxe, comfort en functionaliteit samenbrengen. 100% Hollands vakmanschap uit Grou, Friesland (NL). En dat is terug te zien aan meer dan 60 jaar Pikmeerkruisers.

 

INFORMATIE AANVRAGEN

Wij sturen u graag meer informatie toe. Vul hieronder uw naam en e-mail in zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Nieuwe boten

"*" geeft vereiste velden aan

Welke informatie wilt u ontvangen?
Terugbelverzoek
X

PRE-OWNED

Wij sturen u graag meer informatie toe. Vul hieronder uw naam en e-mail in zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Pre-owned

"*" geeft vereiste velden aan

Terugbelverzoek
X

SERVICE

Wij sturen u graag meer informatie toe. Vul hieronder uw naam en e-mail in zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Service

"*" geeft vereiste velden aan

Terugbelverzoek
X

SOLLICITEREN

Solliciteren

"*" geeft vereiste velden aan

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 256 MB.
    X

    MELD U AAN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

    X